Kesäkauden avajaiset 2023

Voisi sanoa että Kesäkauden avajaiset on muodostaneet jo perinteen Hailuotoon. Joka kesä Hailuodon kunta järjestää yhdessä yritysten ja yhdistysten kanssa upean päivän paikallisille ja turisteille, jolloin koko saari on täynnä erilaista toimintaa ja tapahtumia. Tänä vuonna Kesäkauden avajaiset järjestettiin 10.6.2023.


Kesäkauden avajaispuheen Saarenkartanolla piti Maarit Alikoski. Voit lukea Maaritin koko puheen alta.




Kesäkauden avajaiset 10.6.2023

Hyvät ihmiset – iloksemme on taas aika vuodesta jolloin saamme kokoontua kesäkauden avajaisiin. Vaikuttaa siltä, että luontokin se tietää mitä meillä on täällä Hailuodossa tänään, koska sää on näin kaunis ja lämpenemään päin.

Kesäkauden avajaiset ovat vuosittainen suven avaus ja yhdessä toteutettava Hailuodon juhla. Keskiössä on ilo ja riemu alkavasta kesäkaudesta, ihmisten kokoontuminen yhteisen tekemisen ja kokemisen äärelle. Kesäkauden ohjelmassa on aina mukana vahvasti myös paikalliset perinteet ja paikalliskulttuurin. Näin myös tänä vuonna.

Tänään avataan Hailuotolaisen käsityöperinteen helmen – Tikkuröijyn näyttely – Galleria Luodossa. Näyttely on konkreettinen osoitus siitä kuinka myös käsityökulttuuri on ihmisiä yhdistävä ja yhdessä pitävä konkreettinen ilmentymä ja voima.

Tikkuröijy konkretisoi välittämistä, sitkeyttä, ja tulevaisuuden uskoa ja että kaikesta, mitä tuleekaan, selvitään yhdessä. Tikkuröijy on aikakaudet ylittävä käsityötaidon mestariteos, joka konkretisoi ilmiasussaan ja käyttötarkoituksissaan myös yhteisön arvoja ja niiden pysyvyyttä. Kuten tämän päivän Rantalakeuskin kirjoittaa 1800-luvun alusta saakka Hailuodossa neulotut tikkuröijyt ovat olleet rakkauden, hellyyden ja huolenpidon osoituksia.

Tikkuröijy edustaa myös luonnonmukaista, kestävää ajattelua. Suomen lampaan villa on luomua ja lähellä tuotettua. Tikkuröijy on yksi tienviitta kohti kestävää elämäntapaa ja sen arvostusta.

Ehkäpä näissä osasyytä tikkuröihin alati kasvavalle myös kansainväliselle suosiolle. Facebookin Tikkuröijypiirin ryhmässä on 3300 jäsentä 18 eri maasta.
Tikkuröijy on elävää historiaa ja tätä päivää.

--- Tätä päivää leimaa hyvin monen asian samanaikainen uudistuminen ja muutos. Kulttuuriperintömme ja yhteinen paikallinen arkemme lisäävät kykyämme selviytyä arjen haasteita.

Yhteiset juuremme, rakentavat yhteiset pyrkimykset ja yhteistoiminta, yhteenkuuluvuuden vahvistaminen arjen puheissa ja teoissa, keskinäisen kunnioituksen osoittaminen ja edistäminen.

Kaikkea tätä me tarvitsemme ja kaikkea tätä me voimme yhdessä ja erikseen edistää.
Hailuoto on yhdessä enemmän.

Olemme hieno yhteisö ja hieno kunta. Suomen ainoa – koko kunta kansallismaisemaa.
Luokaamme yhdessä uutta, arvostaen perinteistä ja historiaa. Ylläpitäkäämme kulttuuriperintöämme. Kehittäkäämme kuntaa ja yhteisöjämme. Pienestä onnistumisesta kasvaa usein yhteinen menestys.

Hailuoto on yhdessä enemmän.

Julistan Kesäkauden avajaiset virallisesti 2023 avatuiksi!




Puheen jälkeen oli yhteislaulua. Muusikko Tomi Väisänen oli kitaransa kanssa laulattamassa yleisöä ja hän lauloi muutaman omankin kappaleen.



Taidenäyttelyt


Kuten Alikoski puheessaan mainitsi, oli avajaispäivänä myös Tikkuröijynäyttelyn avajaiset Kylätalo Pääkaupan Galleria Luodossa.

Galleria Luodossa oli Tikkuröijynäyttelyn avajaiset ja Galleria Peräkamarissa Anne Junnikkalan Käsityönäyttelyn avajaiset.
Tikkuröijynäyttelyn avauspuheen piti Anne-Maria Haapala. Avauspuheen lomassa kerrottiin jokaisesta teoksesta ja muutama taiteilija kertoi itse teoksistaan.




Avauspuheen jälkeen puheen piti Elina Seppänen Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:stä. Seppänen kertoi puheessaan, että Tikkuröijyn teko on ollut ennen tärkeä elinkeino. Hänen mielestään perinnettä on tärkeä vaalia ja taitoa siirtää seuraavillekin sukupolville neuleen muodossa. Sukupolvet tulevat varmasti muuttamaan perinnettä ja Seppänen toivoo, että meidän sukupolvi tuo näkyväksi yhteisöllisyyttä ja että Tikkuröijyn avulla luotolaiset ymmärtäisivät kuuluvansa yhteen.


Näyttely koostuu seitsemästä teoksesta:
1. Näyttelyssä on mahdollisuus kuulla Fanni Hassin (s. 1891) haastattelu, jossa hän kertoo Tikkuröijyn kutomisesta.
2. Näyttelystä löytyy albumi, jossa on kuvia hailuotolaisten perhealbumeista.


3. Mari Nurmeniemen teos Yksi ja kolme tikkuröijyä herättää kysymyksiä siitä, millä eri tavoin tikkuröijyjä voi tehdä ja mikä tikkuröijyjen arvo on. Nurmeniemellä on huoli siitä, siirtyykö käsityötaidot nuorisolle vai onko perinne katkeamassa?


4. Risto "Römpätin" Tikkuröijyn tarina on juliste, joka avaa kertoo yhdenlaisen tarinan siitä, mitä Tikkyröijyn taustalla voi olla.



5. Rakkaus on Aino Väänäsen kuvakollaasi, johon hän on kuvannut hailuotolaisten tikkuröijyjä. Väänänen kertoo, että töissä näkyy rakkaus. Niitä on parsittu, paikattu ja käytetty säällä kuin säällä. Paidat ovat olleet lempivaatteita käyttäjilleen. Väänäsen teos on vuorovaikutteinen, sillä palojen paikkoja voi vaihdella.



6. Näyttelyyn haluttiin tuoda nuortenkin näkökulmaa tikkuröijystä. Peruskoulun rehtori Asko Heikura kertoi oppilaiden osallistuneen innolla projektiin. 4.luokkalaiset Aada, Linnea ja Veera kirjoittivat Tikkuröijyräpin, jossa on heidän ajatuksiaan Tikkuröijystä upeasti esiin tuotuna. Räppiä on mahdollista kuunnella näyttelyssä kuulokkeiden kautta.

7. Aada Kemppainen kokosi leikekirjan, josta voi mm. lukea koululaisten ajatuksia Tikkuröijystä.

Anne Junnikkalan käsityönäyttelyssä on nähtävillä upeita teoksia, jotka Junnikkala on käsin kirjaillut! Junnikkala kertoi tämän olleen hänen kuudes näyttelynsä, mutta nämä olivat hänen ensimmäiset viralliset avajaisensa.





Lasten taidehetki


Ritva Rundgren piti lasten taidehetkeä Hailuodon Peruskoulun pihalla. Hän kertoi lapsille tarinan, jonka lapset sitten saivat kuvittaa piirtämällä maahan katuliiduilla. Tapahtuma kerrytti paikalle n. 50 henkilöä. Ja saatiinpa taiteiluihin mukaan myös vanhempaakin väkeä.





Kotiseutumuseo Kniivilä


Kniivilän kotiseutumuseolla oli avajaiset ja sinne pääsee nyt katselemaan vanhoja rakennuksia, koneita ja esineitä. Lähes joka rakennukseen on ovet auki ja ammattitaitoiset oppaat ovat valmiina ohjaamaan museokierroksia!



Kesäkauden avajaiset olivat täynnä muutakin upeaa ohjelmaa ja lisäksi tarjolla oli monipuolisesti ruokailuvaihtoehtoja. Hailuodon kunta kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita tämänkin vuoden Kesäkauden avajaisista.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vahvuuksien avulla Vahvaksi yhdessä

Hailuotolainen-blogin esittely

Vahvaksi yhdessä – Voimakehä® -valmentajan tarina