Habitability-työpaja Hailuodossa 5.4.2022


Kuvassa kaikki työpajan osallistujat. Kuva: Anne-Maria Haapala.

Habitability – eli saarten asuttavuutta parantamaan pyrkivä Åbo Akademin hanke – järjesti ensimmäisen saaristoverkoston tapaamisen Hailuodossa, Marjaniemen Luotsihotellissa. Kaksikielisen teemaseminaarin aiheena oli ensimmäinen asuttavuusanalyysin seitsemästä osa-alueesta: paikan identiteetti. Osa-alueen indikaattorit tarkastelevat väestöä ja etäisyyttä, eli niitä seikkoja, jotka ympäröivän veden lisäksi oikeastaan eniten tekevät saarista asuinpaikkana erityisiä.

Saarten asuttavuuden indikaattorit, tässä tapaamisessa käsiteltiin vasemmanpuolimmaista paikan identiteettiä.

Monella saarella ihmisten lukumäärä vaihtelee vuodenajoittain merkittävästi. Siksi pelkästään saarella vakituisesti asuvien määrän tarkastelu ei riitä, kun halutaan ymmärtää ihmisten ja saaren suhdetta ja mitä vaatimuksia saaren infrastruktuuriin kohdistuu. On huomioitava myös osa-aika-asukkaiden ja matkailijoiden määrä, ja miten pitkiä aikoja he viettävät saarella. Etäisyys mantereelle ja palveluihin vaikuttaa myös saaren tai vesistöalueen asuttavuuteen. Pelkkä maantieteellinen etäisyys voi olla harhaanjohtava, ja matkaan käytännössä kuluva aika antaa paremman kuvan todellisesta etäisyydestä ja saavutettavuudesta.

Hailuodon kunnan vt. kunnanjohtaja, Maarit Alikoski, lausui tapahtuman alkusanat

Tervetulopuheen piti Hailuodon virkaatekevä kunnanjohtaja, kunnansihteeri Maarit Alikoski. Tervetulopuheen jälkeen kunnan viestintä- ja markkinointisuunnittelija Annukka Loukola kertoi näkemyksensä Hailuodon saarelaisten identiteetistä. Seminaarissa jokainen saaren tai saariston edustaja pääsi kertomaan lyhyesti omasta koti- tai mökkisaarestaan. Esittelyjen aikana saimme kuulla monista saarista ja niiden asukkaista. Seminaarin aamupäivään mahtui myös Ruotsin saaristoyhdistyksen SRF:n edustajan puhe. Sen aikana tuli huomattua, että myös Ruotsissa saaristokuntien haasteet olivat hyvin samankaltaisia.

Paikalla oli edustajia monista eri saari- ja saaristokunnista.

Iltapäivän aikana Habitabilityyn osallistujat pääsivät tutustumaan Marjaniemen 150 vuotta täyttävään majakkaan, kiertelemään Marjaniemen rannalla sekä kuuntelemaan Anne-Maria Haapalan kerrontaa tikkuröijystä ja tikkuröijypiiristä. Vieraat saivat myös hyviä vinkkejä siihen, miten kannattaa oman tikkuröijynsä tekeminen aloittaa.

Anne-Maria Haapala kertoi vierailijoille tikkuröijystä.

Päivä oli pilvinen ja lumisateinen. Majakan huipulla vierailleet saivat silti napattua kauniita maisemakuvia.

Indikaattoreiden läpikäynnin jälkeen käytiin yhteisesti keskustelua siitä, miten työpajan antia voisi hyödyntää omissa yhteisöissään. Niin vieraat kuin hailuotolaisetkin saivat runsaasti ideoita siihen, miten toteuttaa asuttavuuden tutkimusta. Tämä pitkä prosessi vaatii niin asukkaiden, mökkiläisten kuin päiväkävijöidenkin osallistamista, jotta siitä saadaan mahdollisimman laaja ja kattava selvitys.

Kahvin jälkeen käytiin keskustelua siitä, miten työpajan antia voisi hyödyntää.

Illalla Luotsihotellille tuli vielä Hailuodon Panimon toimitusjohtaja Kimmo Kaukonen kertomaan Hailuodon Panimon synnystä, omasta historiastaan sekä yrittäjänä toimimisesta saaressa. Virallinen ohjelma päättyi yhteislauluun, kun yhdessä laulettiin Hailuodon epävirallinen kansallislaulu "Satumaa".

Hailuodon Panimon toimitusjohtaja Kimmo Kaukonen esittelee Panimoa.

Vierailijat lähtivät seuraavana aamuna takaisin kotiseuduilleen. Hailuodon kunta kiittää kaikkia järjestäjiä ja tapahtumaan osallistuneita!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vahvuuksien avulla Vahvaksi yhdessä

Hailuotolainen-blogin esittely

Vahvaksi yhdessä – Voimakehä® -valmentajan tarina